dilluns, 7 de febrer del 2011

Disputat el 1r partit internacional: Catalunya-Galícia

Dissabte 31 de gener es va disputar, al Parc de l'Espanya Industrial de Barcelona, el partit de bèlit entre Catalunya i Galícia. La trobada va ser possible gràcies a la iniciativa d'Ovaral (www.ovaral.com). Aquesta associació, entre d'altres coses, promouen el joc de la Billarda i, com nosaltres, fan la màxima difusió possible i organitzen trobades i campionats. La Billarda és un joc, en esència, com el bèlit però amb normes totalment diferents. Utilitza un pal cilíndric a mode de cana i un bèlit semblant al notre però una mica més llarg. La tècnica de llançament és la mateixa però les regles del joc no. En tot cas, aquest col·lectiu ens va convidar a participar en una jornada gallega que se celebrava a Barcelona i, entre altres actes, el moment estelar havia de ser el partit de "bèlit-billarda" Catalunya - Galícia.
La jornada va ser molt emotiva. Vam xerrar sobre la tècnica i regles dels notres jocs, sobre els campionats que organitzem, sobre històries, anècdotes i situacions còmiques provocades pel bèlit o la billarda, materials, mides... Després d'explicar-los les bases del joc del bèlit, cap a les 13h vam començar el partit. Vam decidir que un torn el fariem amb la pala i bèlit de la billarda i l'altre torn amb la cana i el bèlit oficials del nostre joc. Hi va haver de tot, bèlits al fang, un gos que anava incordiant els llençadors, jugades impossibles, un llac a la part nord del camp, un munt de gent mirant l'espectacle des de les grades amb cares de sorpresa, etc. El resultat va ser el de menys, però cal dir que Catalunya va guanyar clarament als gallegs, que es van veure perjudicats pel fet que jugaven en camp contrari (de fet nosaltres també...).
La trobada ha estat explèndida i culturalment molt interessant. Ara només falta una "revenja" a camp gallec...qui sap.

En Quim Busquets ens passa el "parte oficial" de la jornada:

-ESDEVENIMENT.

I obert de bilharda. GALIZA vs. PAÏSOS CATALANS. Data, 29 de gener del 2011. Lloc, Parc de l´Espanya Industrial/Barcelona.

-COMPOSICIÓ EQUIP GALIZA.

Xose María, Breogan, Anna, Lico, Pablo, Isacc, Albert, Mariana, Marta, Angelo. Capità, Isaac.

-COMPOSICIÓ EQUIP PAÏSOS CATALANS.

Manel, Narcís, Jordi, Ferran, Miquel, Pitu, Esther, Juanjo. Capità, Pitu.

-ÀRBITRE.

Joaquim M. Busquets i Genover. (Països Catalans).

-DOCUMENT FOTOGRÀFIC OFICIAL.

Miquel Pagès i Baburés. (Països Catalans). En tot cas, cal remarcar haver-hi molta gent fent document fotogràfic. Amb això vull dir que existeix molta documentació d´aquest esdeveniment.

-SEQÜÈNCIA/INCIDÈNCIES PARTIT.

Es va fer un partit en dos torns. Previ sorteig, el primer torn es va fer amb “material/eines” aportades per Galiza. El segon torn, amb “material/eines” aportades per Països Catalans. Com a reglamentació, es va utilitzar la de Països Catalans prèvia abasta informació a Galiza. Superfície espai de joc, bàsicament herba. Entorn, magnífic.

-PRIMER TORN.

Com s´ha dit abans, “material/eines” aportades per Galiza. Previ sorteig, comença atacant Països Catalans.

Incidències primer torn.

Errada en demanar “canes” per part de capità equip Galiza, això provoca anotar 80 “canes” a equip Països Catalans. Capità equip Galiza n´havia demanat 40, en no ser correcte es van anotar el doble -80- a equip Països Catalans. Màxim canador primer torn, Narcís/Països Catalans -70- “canes”. No hi va haver “recollides”. Resultat final primer torn, PAÏSOS CATALANS 225 (145+80) / GALIZA 105.

-SEGON TORN.

Com s´ha dit abans, “material/eines” aportades per Països Catalans. Previ sorteig, comença atacant Països Catalans.

Incidències segon torn.

Màxim canador segon torn, Juanjo/Països Catalans -90- “canes”. Hi va haver una “recollida”. Jordi/Països Catalans. Resultat final segon torn, PAÏSOS CATALANS 225 / GALIZA 95.

-RESULTATS FINALS.

PAÏSOS CATALANS 450 / GALIZA 200.

MÀXIM CANADOR, Juanjo/Països Catalans/90 “canes”.

MAXIM RECOLLIDOR, Jordi/Països Catalans/1 “recollida”.

NOTA: -Totes les dades aportades en SEQÜÈNCIA/INCIDÈNCIES PARTIT van quedar perfectament documentades en “actes a mà alçada”, degudament signades pels capitans d´ambdos equips i l´àrbitre. No es disposaven d´actes oficials per aquest esdeveniment.

Ben atentament, Joaquim M. Busquets i Genover.

1 comentari:

 1. Va ser un gran dia... Moltes gràcies, companys de Girona. Des d'aleshores hem muntat un equip a Sants (Barcelona), i estem entrenant força. No cal dir que ens veurem al campionat del món!

  També anem contribuint a la difusió del joc: l'altre dia vam parlar amb gent d'Andalucia que hi jugava, i vam jugar amb un noi de l'Índia, que ens va dir que al Punjab està molt viu, i amb una noia de Torino que ens comentava que també s'hi juga...

  Per cert, sabíeu que els orígens del joc es remunten al 2000 aC. al Pròxim Orient?, i que s'han conservat bèlits de l'època, concretament d'Egipte?

  Visca el bèlit, billarda, estornela, lippa, zipper'e...!!!

  Albert

  ResponElimina