divendres, 8 de juny del 2007

Crònica del 3r Campionat del Món de Bèlit

Un any més, i ja en són tres, hem estat capaços d'organitzar el Campionat del Món de Bèlit. Aquest any amb més participació que mai. Un total de vuit equips es van disputar aquest passat diumenge -3 de juny- el 3r Campionat del Món de Bèlit.

Equips participants:

Oviedo
Valentín Merino (capità), Guillermo Juanes júnior, Ramon Juanes, Jordi Palma, Xavier Reyner i Jordi Pardo
Els Sobraos
Narcís Trota (capità), Carles Valeros, Rafa Valeros, Jordi Arbussà, Jaume García, Pere Serra i Guillermo Juanes Menjacamins
Josep Planella (capità), Marc Planella, Lluís Arbussà, Ferran Arbussà, Xavier Aranjuelo, Mies Martí i Ramon Lozano Casanova Team
Carles Albert Casanova (capità), Manel Casanova, Xavier Casanova, Cèlia Casanova, Anna Casanova, Maria Bronsoms i Francesc Duch
Els Altres
Martín Merino (capità), Neus Boix, David Gironella, Jaume Fiol, Ferran Soler, Manel Merino i Grau Fiol SNF Júnior's
Curro Merino (general manager), Albert Masllorens (capità), Albert Camós, Miquel Merino, Eloi Ferrer, Xus Díaz i Ivan Garcia Els Bons
Pere Claparols (capità), Joan Cordonet, Jordi Roca, Jaume Fulcarà, Pep Ollé i Narcís Badosa

Can Barraca
Miquel Gil (capità), Quique Nevado, Lluís Camacho, Manel Ruhí, Pitu Pérez, Carles Carbó i Narcís Ruhí


Crònica del 3r Campionat del Món de Bèlit Sant Narcís


Aquest any, degut a la nombrosa participació i a que tot el campionat es disputava el matí del diumenge, el sistema de competició s'ha basat en eliminatòries directes amb quarts de final, semifinals i la gran final. Enguany, a més del trofeu al màxim canador del torneig, s'ha afegit un altre guardó que premia al màxim recollidor. Escapçar el bèlit directe és una tasca molt difícil, arriscada i determinant en el resultat final del partit.


A primera hora del matí del diumenge es van jugar els quarts de final

Per qüestions d'horari aquests partits s'havien de disputar a una sola ronda (1 llançament i 1 recollida per equip). Aquesta cruel decisió podia fer fora, a les primeres de canvi, a qualsevol equip que no iniciés el campionat amb una gran concentració. Val a dir que la sort també compta molt. Els emparellaments i els resultats van ser els següents:
Casanova Team 250 canes / 145 canes Els AltresEls Sobraos 280 canes / 30 canes Els BonsMenjacamins 220 canes / 120 canes SNF Júnior'sOviedo 340 canes / 0 canes Can Barraca
Cal destacar la pallissa de l'equip Oviedo a Can Barraca i el desafortunat inici dels fins ara campions del món, Els Bons. Aquests s'havien proclamat recentment campions de futbito i volien fer el doblet amb el bèlit, però l'excés de confiança i les ganes de revenja dels equips contraris van desconcentrar l'equip d'Els Bons.
També cal dir que l'equip d'Els Sobraos va estar a punt de ser desqualificats degut a l'absència d'alguns dels seus jugadors. Finalment, després d'un acord amb l'àrbitre jutge -Quim Busquets- i entre els propis capitans, van poder jugar amb fitxatges de darrera hora i amb menys efectius.


Les Semifinals: Els Casanova Team i Els Sobraos; Menjacamins i Oviedo


Els Casanova Team i Els Sobraos disputaven la primera semifinal. Un encertat Jaume García en els llançaments de bèlit i un inspirat Carles Valeros, en les recollides, van decantar la victòria per l'equip Els Sobraos per 320 / 85 canes. Cal dir que Carles Casanova es va queixar enèrgicament al coordinador del campionat -Juanjo Valeros- de que el color de les samarretes del seu equip no eren les que ell va demanar i això els podia haver portat la mala sort. De fet havien de ser blau fosc i les tenien blau clar.

L'altre semifinal la van disputar els Menjacamins i l'Oviedo. Els Menjacamins prometia guerra degut al bon partit disputat a quarts de final i al pintoresc loock ciclista que portaven els seus jugadors, però els Oviedo no els van donar oportunitat i els eliminen amb un contundent 335 / 140 canes. Cal felicitar els Mejacamins per haver demostrat un alt nivell en la seva primera participació en aquest Campionat del Món de Bèlit.

Per fi arriba la gran final: Els Sobraos / Oviedo

Aquest partit ja es va disputar l'any passat per la lluita pel 3r i 4t classificat. Ja vam anunciar que es tractava d'una final anticipada i aquest any ha estat realitat. El partit va ser realment emocionant i -fins a l'última jugada- no es va poder saber qui resultava campió. Els jugadors havien de suportar la pressió rodejats d'un munt de curiosos i de la resta dels equips participants: els equips eliminats pel respectiu finalista, animava el contrari. Una de les jugades anecdòtiques va ser el llançament de cana efectuat per Jaume Garcia que va fer perillar la integritat física del públic assistent. En la darrera ronda hi va haver una jugada clau protagonitzada per Xavi Reyner de l'equip Oviedo. Després d'un bon llançament de sortida de Jaume Garcia, el canador més temut, Xavi aconsegueix tocar el bèlit amb la cana en un llançament espectacular i elimina al crack del torneig. Aquesta jugada va hipotecar l'equip d'Els Sobraos que haurien d'esperar els resultats dels darrers llançaments dels d'Oviedo.
L'equip Oviedo havia de remuntar unes 140 canes en el seu darrer torn de llançaments. Els nervis van fer presència en l'equip, però jugades com la de Guillermo Juanjes i, sobretot, l'encert en el 3r i darrer llançament del capità Valentín Merino van assegurar un final d'infart. Després de nombrosos càlculs matemàtics, recomptes, sumes i restes, tant per part del públic com dels propis jugadors, van aclarir que el capità havia de demanar 50 canes per guanyar el partit. La cinta mètrica va decidir que, per només un metre i mig de marge, l'equip de Valentín resultés guanyador: Oviedo 515 canes / 460 canes Els Sobraos.

L'Oviedo és el nou campió del món de bèlit

L'equip Oviedo es proclama campió del 3r Campionat del Món de Bèlit. Felicitats al nou campió! I també a Jaume Garcia (Els Sobraos) que per segon any consecutiu ha guanyat el trofeu com a màxim canador amb 350 canes i a Carles Valeros (Els Sobraos) com a màxim recollidor del campionat, amb un total de 6 recollides aconseguides.

3 comentaris:

 1. Aquest primer comentari té dues funcions: la primera comprovar que això funciona, la segona convidar-vos a afegir comentaris, opinions, anècdotes, queixes, suggeriments... sobre el tema del bèlit.
  SIAU

  ResponElimina
 2. L'any que vé entrenarem de valent per tornar a conquerir el títol mundial que hem perdut enguany. No ens tornareu a veure amb la cana en una ma i la cigarreta a l'altre, amb cara de son i els ulls lleganyosos, i anant de sobrats. Tornarem a lluitar, tornarem a patir, tornarem a vèncer!!!
  Bé, i sinó com a mínim ho intentarem.
  Paraula d'ex-campió.

  ResponElimina
 3. Serà possible! tota la vida pensant que es deia DELI i ara descobreixo que es diu BÈLIT!

  http://www.facebook.com/group.php?gid=46347121038

  Enhorabona!!!

  ResponElimina