ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL BÈLIT

PRESENTACIÓ

L’Associació Cultural del Bèlit és una entitat cultural sense ànim de lucre de Girona que vol donar a conèixer i difondre un joc tradicional molt nostre com és el bèlit. Els jocs de carrer gairebé ja han desaparegut. Avui en dia la mainada i els joves no juguen al carrer i han substituït la pilota, les boles, la baldufa, etc, per mòbils, televisió, internet i d’altres tecnologies. Aquest fet és comprensible i acceptat degut a l’evolució natural de la societat i de tot el que l’envolta. Com Associació no pretenem canviar aquesta dinàmica però sí promoure i ensenyar a les noves generacions altres maneres de divertir-se i passar bones estones interactuant amb la gent d’una forma més “analògica”. 
Segons reconeix la Unesco, els jocs de carrer són un patrimoni cultural immaterial de la humanitat que cal protegir i promoure. Al mateix temps el joc és un instrument molt eficaç per a la promoció de la tolerància, el respecte i la pau en una societat culturalment cada vegada més diversa. Podríem dir que el joc és un element clau integrador de cultures.

LES NOSTRES ACTIVITATS

Campionat del Món de Bèlit
Activitat principal del calendari belitaire. Aquest campionat comença a principis del mes de març en format lliga i finalitza la primera setmana de juny, coincidint amb la festa major del barri de Sant Narcís (Girona). 

Participació al Campionat de “lippa” al Festival TOCATÌ (Verona)
El bèlit és convidat al TOCATÌ, un festival de jocs tradicionals que cada any se celebra a Verona. Participem al campionat d’S-cianco, el bèlit italià. Verona, Milà, Eslovènia, Croàcia... són alguns dels contrincants.

Jornada de jocs tradicionals Fires de Girona
Dins la programació de Fires de Girona, l’Ajuntament organitza una matinal de jocs tradicionals. Entre aquests jocs es troba el bèlit que ensenyem especialment a la mainada.

Participació en jornades i actes de promoció del bèlit: Festival “El Dau”, Juga-Juga...
El bèlit a Barcelona també hi és present. El Festival del Joc “El Dau”, que ofereix tot tipus de jocs per a totes les edats, ens ha convidat a participar en les darreres edicions. 

Trofeu de Bèlit Fires de Girona
En un esdeveniment clau per la ciutat com són les Fires de Sant Narcís, no podia faltar el bèlit. Al Trofeu de Bèlit Fires de Girona s’enfronten l’actual campió del món de bèlit contra una selecció gironina.

Difusió de bèlit en tallers i xerrades a escoles i altres entitats
Moltes escoles, associacions culturals i casals de lleure ens demanen fer xerrades o exhibicions sobre el joc. Aquestes activitats són clau per difondre el bèlit a les noves generacions.

CONTACTE

El nostre blog: www.vadebelit.cat, és on trobareu tota la informació relativa a l’Associació i l’actualitat belitaire en general. Sobre el Campionat del Món de Bèlit hi ha molta informació: cròniques, classificacions, imatges... 
També trobareu un video que ensenya a jugar a bèlit i un formulari per donar-vos d’alta com a socis a l’Associació Cultural del Joc de Bèlit de Sant Narcís.

Centre Cívic de Sant Narcís
17005 GIRONA
info@vadebelit.cat
www.vadebelit.cat

6 comentaris:

  1. el belit puede ser como uno quiera o hay una medida minima

    ResponElimina
  2. A L'Escala, abans de colpejar el bèlit, dèiem: Bèlit val, truja val, tot val (o mitja cana val) i el contrincant contestava: Val truja val o val truja perd. En sabeu alguna cosa d'aquestes expressions ?
    Jordi

    ResponElimina
  3. A la Vall d'en Bas, de petits, també jugàvem al bèlit. A nosaltres ens en va ensenyar la generació anterior. A ells (o elles), no ho sé...
    Molt bé per haver-lo recuperat, jo gairebé no me'n recordo de com es juga! Maria Dolors

    ResponElimina
  4. En Barcelona en la calle de Sagués entre Mariano Cubí y Porvenir, en los años 1956/57 ya se jugaba al Bélit, pero se jugaba con una especie de pala de Ping Pong. Se le hacía subir golpeándole con el canto de la pala y se le impulsaba con la parte plana. Recuerdo que mi madre no me dejaba jugar porque a un niño le dieron con el Bélit en medio de la frente y le tuvieron que poner varias "grapas".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo lo jugué por los años 1945 y más. Pero, como pala, utilizábamos la de darle con ella a la ropa para lavar y que ya estaba vieja. La pieza bélit, nos la hacía el carpintero de la calle Bailén de Barcelona

      Elimina